‘Φώτης και Δομνίκη’. Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 2022

Η Θεσσαλονίκη άνοιξε την αγκαλιά της και πορεύτηκε μαζί με το Φώτη και τη Δομνίκη νοερά αντάμα με τη Μοίρα στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και αλλού. Στις νέες εγκαταστάσεις του Εκδοτικου Οίκου “Ελκυστής” στην Καλαμαριά φιλοξενήθηκε η πρεμιέρα του νέου βιβλίου μου “Φώτης και Δομνίκη”-‘Αντάμα με τη Μοίρα στα Βουρλά της Μικράς Ασίας’. Έξοχη Ιστορική και λογοτεχνική ανάλυση από τον Γιώργο Μάνο, Συγγραφέα, Ιστορικό Ερευνητή. Ιδιαίτερα πνευματώδης και χιουμοριστικός σχολιασμός και απαγγελία από την Βασιλική Γκουντσίδου, Πανεπιστημιακό, Φυσικό, Μέλος της Δ.Ε. του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για το cyber buling. Εγκάρδιος χαιρετισμός από τον Λευτέρη Μουφτόγλου, Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Συγκινητικός ο λόγος του Μητροπολίτη Βουρλών (Βριούλων), κ.κ. Παντελεήμονα. Άψογες οικοδέσποινες η Κατερίνα Τσίρη  και Εφιάννα Τριαντόγλου, λόγω και της αιφνίδιας ασθένειας του Αχιλλέα Τριαντόγλου. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση. Κοντά μας ήταν και ο Νώντας Φαχαντίδης, Γιατρός, Καθηγητής Πανεπιστημίου, σύζυγος της πολυτάλαντης, αείμνηστης φίλης μου Άννας Τσιλιγκίρογλου Φαχαντίδου, Γιατρού, Καθηγήτριας Α.Π.Θ. Ζωγράφου. Το παρόν έδωσε και η εκλεκτή συγγραφέας Ελένη Βεζύρογλου .
Αξίζει να αναφέρω ότι παρευρέθηκαν και οι συμμαθήτριές μου από την Συναισθηματική Διαλεκτική Helen Graham , Μαρία Μπουφίδη, Πάσκουα Παρασκευοπούλου και Τασία Μπρέμπου. Η Αμαλία Λούπου  με καταγωγή από τα Βουρλά μας έφερε το λεύκωμα με φωτογραφίες και πληροφορίες των προγόνων της, που επιμελήθηκε η ίδια, που αρχίζει όπως το βιβλίο δηλ.”Μια φορά κι έναν καιρό…” και τελειώνει όπως περίπου το βιβλίο: “Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”! Αρκετοί από το κοινό κατέθεσαν τις δικές τους μνήμες, εμπειρίες, αναμνήσεις, συναισθήματα. Η ατμόσφαιρα είχε έντονη συγκίνηση, περηφάνια, ανακούφιση. Μας έλεγαν ότι δεν ήθελαν να τελειώσει η συζήτηση μας. Απόσπασαν την υπόσχεσή μας ότι θα επαναληφθεί στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση.
Ήταν όντως μια διαφορετική, μια αλλιώτικη βιβλιοπαρουσίαση.
Ίσως γιατί η θεματολογία αυτή συγκινεί και θα συγκινεί και ο Φώτης με την Δομνίκη αποδεικνύονται ικανοί ξεναγοί στο θρύλο και την ιστορία.
Ίσως γιατί στη Θεσσαλονίκη επικρατεί Μαγεία, όπως αναγράφεται στη στολισμένη πλατεία Αριστοτέλους.
Και ίσως : “κάποια μέρα θα θυμόμαστε αυτή τη μέρα ως ιστορική γιατί έκαναν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη ο Φώτης και η Δομνίκη”.
Ολόθερμες ευχαριστίες σε όλους , όσους με τη δική τους προσωπική συμβολή λάμπρυναν το απόγευμα της 9ης Δεκεμβρίου 2022. 

Λίτσα Καποπούλου, 13/12/2022