Η ‘Πνοή’ στο ‘Αχίλλειο’ του Βόλου. Δεκέμβριος 2014

Η ‘Πνοή’ ταξιδεύει με την αύρα του Πειραιά…, Μάϊος 2014

Η ‘Πνοή’ στις ‘Αλησμόνητες Πατρίδες’. Μάρτιος 2014

H ‘Πνοή΄ στην Αίθουσα Θρόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Φεβρουάριος 2014

H καρδιά της ‘Πνοής’ χτύπησε στο Περιστέρι. Δεκέμβριος 2013

Παρουσίαση στο 27ο ‘Νόστιμον Ήμαρ’. Αύγουστος 2013

Φύσηξε ΄Πνοή΄ στο κέντρο της Αθήνας. Ιούνιος 2013


Η ‘Πνοή’ στο ‘Αχίλλειο’ του Βόλου, Δεκέμβριος 2014
Το κείμενο που ακολουθεί είναι από δημοσίευμα του ‘Ταχυδρόμου – Καθημερινή Εφημερίδα της Μαγνησίας’ 

 

Ο παλμός της ευαισθησίας μιας αξιόλογης δημιουργού καταγράφεται στο βιβλίο της Λίτσας Καποπούλου «Πνοή – Οταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου», που παρουσιάστηκε χθες στο Αχίλλειο. Την εκδήλωση παρουσίασαν ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Θηλέων Βόλου σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Δίαυλος», υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Δήμητρα Αλαμάνου – Καραγκούνη, πρόεδρος των Αποφοίτων Θηλέων Βόλου, Μάκης Χριστοφορίδης, πρόεδρος Καππαδοκών Ν. Μαγνησίας, Αννα Πετσιάβα, πρόεδρος Ιώνων Ν. Μαγνησίας, Ελένη Ανδρεοπούλου, φιλόλογος. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.
Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι το βιβλίο «Πνοή – Οταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με αναφορές στις μνήμες των χαμένων πατρίδων. Η ιστορία κινείται στο χθες και στο σήμερα που συμπλέουν αρμονικά συνθέτοντας ένα μυθιστόρημα που δεν είναι μόνον ιστορικό αλλά και μυστηρίου και δράσης. Οι εισηγητές σκιαγράφησαν με αδρές πινελιές το συγγραφικό προφίλ της κ. Καποπούλου, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο «Βιβλίο 2013» από το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών και «Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης» και από το Σύνδεσμο «Φίλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Το βιβλίο «Πνοή», που έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε ειδικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, προσφέρει, σημειωτέον, με την αγορά του 0.50 λεπτά του ευρώ στο «Χαμόγελο του Παιδιού», αποδεικνύοντας τις έντονες κοινωνικές ευαισθησίες της Βολιώτισσας συγγραφέως.
Η Λίτσα Καποπούλου, η οποία έζησε στο Βόλο στα μαθητικά της χρόνια, είναι πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών και Σχολής Δημοσιογραφίας. Εργάστηκε αρχικά ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως Δικαστική Λειτουργός. Παραδίδοντας τη σκυτάλη της δικηγορίας και της νομικής στις δύο της κόρες που είναι δικηγόροι έκανε πραγματικότητα το όνειρό της, που «είναι η συγγραφή βιβλίων» όπως ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά.
 
 
Μάκης Χριστοφορίδης, Ροσσάνα Πώποτα και Δήμητρα Αλαμάνου-Καραγκούνη
 
 Λίτσα Καποπούλου και Ροσσάνα Πώποτα
 
Ελένη Ανδρεοπούλου
 
Δήμητρα Αλαμάνου-Καραγκούνη
 
Μάκης Χριστοφορίδης και Ροσσάνα Πώποτα
 
Άννα Πετσιάβα, Ροσσάνα Πώποτα και Δήμητρα Αλαμάνου-Καραγκούνη


Η ‘Πνοή’ ταξιδεύει με την αύρα του Πειραιά…, Μάϊος 2014

Στο πρώτο λιμάνι σήκωσε άγκυρα για ένα μαγικό ταξίδι το μυθιστόρημα ‘Πνοή – Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…’ της Λίτσας Καποπούλου από τις εκδόσεις ‘Δίαυλος’.
Υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 ξεκίνησε στις 20:00 στο κατάμεστο Αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης μια διαφορετική βιβλιοπαρουσίαση, που άφησε τις άριστες των εντυπώσεων στο εκλεκτό κοινό με εκπροσώπους επιστημονικού και καλλιτεχνικού χώρου, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιά, επιχειρηματιών και πολιτών με αισθητική.
Το βιβλίο παρουσίασε με εκφραστική δεξιοτεχνία και απαράμιλλη ρητορική δεινότητα ο Επ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Μελισσάρης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις συζητήσεις για μεταφορά του στο θέατρο, για κινηματογραφική ταινία ή τηλεοπτική σειρά.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο γνωστός Λαογράφος – Μουσικολόγος Παναγιώτης Μυλωνάς, ο οποίος με το παροιμιώδες προσωπικό του ύφος διατύπωσε την δική του άποψη για την παράδοση σε σχέση με το πόνημα της συγγραφέως.
Η συγγραφέας ευχαρίστησε τους αξιόλογους παρευρισκόμενους για την τιμητική παρουσία τους και δήλωσε τους σκοπούς και τη σημασία της συγγραφής.
Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο, ζωντανό γλυπτό μνήμης και συναισθημάτων από κεφάλαια του βιβλίου. Η αρχή έγινε με το τραγούδι ‘Τα παιδιά του Πειραιά’ σε πιάνο, προς τιμή της φιλοξενούσας πόλης, και του πρώτου κεφαλαίου, που παρουσιάστηκε αμέσως μετά με τίτλο ‘Ταξίδι’, που αναφέρεται σ΄ ένα ταξίδι άγνωστο, μαγικό για τις απέναντι ακτές, με αφετηρία την όμορφη ατμόσφαιρα της Πειραϊκής χερσονήσου. Οι εικόνες, σύγχρονες και εποχής, η ανάλογη μουσική από το πιάνο, η μοναδική αφήγηση από την ηθοποιό Κλεοπάτρα Ροντήρη, ο κατάλληλος φωτισμός από προβολείς, οι ηθοποιοί και η πετυχημένη σκηνοθεσία της Κάτιας Ραμπαούνη καθώς και όλοι οι συντελεστές συνέβαλαν να ταξιδέψει η ‘Πνοή’ με την αύρα του Πειραιά και να παρασύρει στο ταξίδι της το επίλεκτο κοινό, που απόλαυσε ένα ψηφιδωτό εποχών, ιστορίας, τόπων, αισθημάτων, χαρακτήρων. Η ψήφος εμπιστοσύνης εκδηλώθηκε με θερμά χειροκροτήματα και επαινετικά σχόλια στους συντελεστές, που εργάστηκαν με μεράκι και στόχο ένα ποιοτικό θέαμα. Η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός των παρακολουθούντων εκφράστηκε με επιθυμία και ευχή να δουν το έργο στο θεατρικό σανίδι στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.
Οι σκηνές, που διαδραματίστηκαν, ήταν κατά σειρά οι εξής με βάση τα ομότιτλα κεφάλαια του μυθιστορήματος:
Σκηνή 1η Ταξίδι
Σκηνή 2η Δήμος και Φυντάν
Σκηνή 3η Επιβεβαίωση
Σκηνή 4η Κιτρινισμένα γράμματα
Σκηνή 5η Πεπρωμένο
Σκηνή 6η Αποκάλυψη
Σκηνή 7η Πνοή
Οι άνθρωποι, που ζωντάνεψαν αυτό το πρωτότυπο όσο και θαυμάσιο γλυπτό μνήμης και συναισθημάτων είναι:
Θεατρική επιμέλεια: Κάτια Ραμπαούνη
Πιάνο – Επεξεργασία Ήχων: Μιχάλης Τασσόπουλος
Επεξεργασία εικόνων: Γιώργος Πολυζωίδης
Τεχνική Επιμέλεια Ήχου και Εικόνας: Γιάννης Αλεξανδρόπουλος
Φωτογραφικό Υλικό: Ολυμπία Ορνεράκη
Αφήγηση: Κλεοπάτρα Ροντήρη
Έπαιξαν: Γιάννης Λογοθέτης (Δήμος, εγγονός)
Κάτια Ραμπαούνη (Κλαίρη)
Το ταξίδι της ‘Πνοής’ με την αύρα του Πειραιά ήταν συναρπαστικό…
Αθανάσιος Μελισσάρης, Βασιλική Ιωαννίδου και Λίτσα Καποπούλου

 

Αθανάσιος Μελισσάρης

Λίτσα Καποπούλου, Βασιλική Ιωαννίδου και Παναγιώτης Μυλωνάς
 
Παναγιώτης Μυλωνάς
 
Κάτια Ραμπαούνη, Μιχάλης Τασσόπουλος και Κλεοπάτρα Ροντήρη

 

Κάτια Ραμπαούνη, Γιάννης Λογοθέτης και Μιχάλης Τασσόπουλος
 

Η ‘Πνοή’ στις ‘Αλησμόνητες Πατρίδες’. Μάρτιος 2014  

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας
‘Οι Αλησμόνητες Πατρίδες’ διοργάνωσαν μία όμορφη πολιτιστική εκδήλωση
το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014 στο ΠΠΙΕΔ.
Παρουσιάστηκε το βιβλίο-μυθιστόρημα ‘Πνοή-Όταν χτυπά η καρδιά του
πεπρωμένου…’ των εκδόσεων Δίαυλος, που έχει θεματολογία σχετική με τις Αλησμόνητες Πατρίδες και τον μυστικισμό της Ανατολής και προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους ‘Όταν τα φουγάρα καπνίζουν παρελθόν’.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Επίκ. Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Αθανάσιος Μελισσάρης και η Συγγραφέας Λίτσα Καποπούλου.
Το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κος Χάρης Τομπούλογλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κος Ιωακείμ Παπαδόπουλος και
ο Γ.Γραμματέας Αγαμέμνων Διαμαντογιάννης, ο Γ.Γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών σωματείων Ελλάδας και Πρόεδρος του Δικτύου Μικρασιάτης, κοσ Δημήτρης Παντέλας, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κος Γιώργος Ρεμπής, η ηθοποιός-τραγουδίστρια κα Μαριάννα Τόλη και άλλοι παράγοντες της τοπικής κοινωνίας,της πολιτικής και πνευματικής ζωής, εκπρόσωποι μικρασιατικών και ποντιακών συλλόγων και του καλλιτεχνικού χώρου.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κος Χρήστος Τριανταφύλλου, που ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές.
Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το δίκτυο mikrasiatis.gr
Αλησμόνητες ΠατρίδεςΑλησμόνητες Πατρίδες
 
 
Αλησμόνητες Πατρίδες

 

Αλησμόνητες Πατρίδες
 
 

H ‘Πνοή΄ στην Αίθουσα Θρόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Φεβρουάριος 2014

Με το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών ταξίδεψε η “Πνοή – Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…” στην Πόλη, που είναι ένα από τα σημεία αναφοράς του βιβλίου.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2014 προσφέρθηκε ως δώρο μεταξύ αξιόλογων πονημάτων μελών της Καππαδοκικής κοινότητας στην Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο από τη συγγραφέα στην Αίθουσα Θρόνου μετά τη Θεία Λειτουργία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε συγκινημένος, όταν βλέπει έργα σχετικά με τις Αλησμόνητες Πατρίδες.

H καρδιά της ‘Πνοής’ χτύπησε στο Περιστέρι. Δεκέμβριος 2013

 

 
Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό-Πολιτιστικό Κέντρο
στο Δημαρχιακό Μέγαρο Περιστερίου τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013 στις 7 το απόγευμα η παρουσίαση του μυθιστορήματος “Πνοή. Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…”, της Λίτσας Καποπούλου των εκδόσεων Δίαυλος.
Η καρδιά της “Πνοής” χτύπησε δυναμικά στο Πρωτοπόρο πολιτιστικά – και όχι μόνο –  Περιστέρι, που δικαιώνει την ερμηνεία του ως συμβόλου επικοινωνίας και πολιτισμού, χάρη στην άρτια οργάνωση των ανθρώπων του Δήμου Περιστερίου με επικεφαλής την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού,κυρία Μαίρη Τσιώτα, που παρείχαν ιδανική φιλοξενία του βιβλίου στον όμορφο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου στα πλαίσια δραστηριοτήτων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και υπό την αιγίδα του Δήμου Περιστερίου.
Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας,της Δημοτικής Αρχής,του νομικού,εκπαιδευτικού,δημοσιογραφικού και πανεπιστημιακού χώρου,φίλοι της συγγραφέως,των ομιλητών και του Δήμου Περιστερίου
Οι εξαίρετοι ομιλητές με τις μεστές και πρωτότυπες ομιλίες τους, όχι μόνο δεν κούρασαν το διακεκριμένο ακροατήριο, αλλά απεναντίας δημιούργησαν κύμα πνευματικής ανάτασης και ελπιδοφόρας ενατένισις του σήμερα. 
Η Προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Περιστερίου κα Σοφία Λιακάκη μας εντυπωσίασε με τον προσωπικό έμμετρο λόγο της. 
Η Δημοσιογράφος και Συγγραφέας κα Καίτη Νικολοπούλου μας συγκίνησε νοσταλγικά, με κύρια οπτική γωνία τον Νόστο. 
Ο Πρόεδρος του Δικτύου Μικρασιάτης κος Δημήτρης Παντέλας αφύπνισε την συνείδησή μας με τη ρεαλιστική  προσέγγισή του στο θέμα της Μικράς Ασίας με αφορμή τη θεματολογία του βιβλίου στο τότε και στο σήμερα. 
Τέλος, ο Επικ. Καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Θανάσης Μελισσάρης μας συνεπήρε με την φιλοσοφική-ψυχολογική ανάλυση του έργου. 
Το δικό της στίγμα έδωσε για το βιβλίο της η συγγραφέας, η οποία και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και τους παρόντες. 
Χαιρετισμό εγκάρδιο απηύθυνε η ακούραστη Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Περιστερίου, κα Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου. 
Συντόνισε με τη φρεσκάδα της νιότης της  η Δικηγόρος Κωνσταντίνα Παναγιωτάκη, κόρη της συγγραφέως. 
Η τελική αίσθηση, που απέμενε ήταν μία πληρότητα καρδιάς και πνεύματος.
 
Ευχαριστίες και συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στον Δήμο Περιστερίου, που άνοιξε τις πολιτιστικές του φτερούγες, αγκάλιασε και φιλοξένησε αυτή την προσπάθεια. 

 

Από αριστερά, Κωνσταντίνα Παναγιωτάκη, Καίτη Νικολοπούλου, Αθανάσιος Μελισσάρης, 
Σοφία Λιακάκη, Δημήτρης Παντέλας και Λίτσα Καπόπούλου. 
 
 
 
 
 
 

Παρουσίαση στο 27ο ‘Νόστιμον Ήμαρ’ και Τιμητική Διάκριση, Αύγουστος 2013

Το βιβλίο ‘Πνοή – Όταν χτυπά η καρδιά του Πεπρωμένου…’ της Λίτσας Καποπούλου, εκδόσεις Δίαυλος επελέγη από το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών και παρουσιάστηκε στο 27ο ‘Νόστιμον Ήμαρ’ στο Λαογραφικό χωριό Ακόντισμα στη Νέα Καρβάλη Ν. Καβάλας την 31 Αυγούστου 2013.
Πρόκειται για μια εκδήλωση τιμής και μνήμης του Καππαδοκικού Ελληνισμού, που γίνεται κάθε χρόνο στο Ακόντισμα, που η φιλοτιμία, ο ζήλος και η συνείδηση των ανθρώπων του τόχουν διαμορφώσει σε ζωντανό μνημείο παράδοσης και συνέχειας. 
Ένα σπάνιο παράδειγμα θαυμασμού και μίμησης! Φροντίδας και διάσωσης!
Αξίζει όλοι να επισκεφθούν το Ακόντισμα και τη Νέα Καρβάλη. Ο ίδιος ο τόπος και οι κάτοικοί του θα μας κάνουν να νιώσουμε δυνατά συναισθήματα…
Παρουσία πολιτειακών και εκκλησιαστικών παραγόντων, εκπροσώπων της Κοινότητας των Καππαδοκών, – που η καρδιά της χτυπά στη Νέα Καρβάλη, συνέχεια της Καρβάλης (Γκέλβερι) Καππαδοκίας στην προστατευτική σκιά του Πολιούχου Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου -, αλλά και εκπροσώπων Μουσουλμάνων της Μακεδονίας που με την Ανταλλαγή πήραν τον δρόμο, για τις Πατρίδες, που άφηναν οι Έλληνες της Ανατολίας.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε μετά την επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση Στεφάνου στον “Θησαυρό των Καππαδοκών”. Το βιβλίο προλόγισε ένθερμα ο Πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών και της Στέγης Πολιτισμού Ν. Καρβάλης και ψυχή της μεγαλόπνοης προσπάθειας, Καπλάνης Ιωσηφίδης.
Ακολούθησαν σχετικές ομιλίες Ελλήνων και Τούρκων και η εκδήλωση έκλεισε με καππαδοκικό γλέντι.

 

Καπλάνης Ιωσηφίδης, Λίτσα Καπόπούλου

real.gr
in2life.gr


Φύσηξε ΄Πνοή΄ στο κέντρο της Αθήνας. Ιούνιος 2013

Στο ρουφ γκάρντεν κεντρικού καφέ της Αθήνας, κατάμεστου από κόσμο, έγινε με ιδιαίτερη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου-μυθιστόρημα “Πνοή – Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…“, της Λίτσας Καποπούλου, από τις εκδόσεις Δίαυλος.

Παρευρέθηκαν δικαστικοί λειτουργοί  καθηγητές πανεπιστημίου, συγγραφείς, λογοτέχνες, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, κριτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής και εκπρόσωποι των γραμμάτων και τεχνών.

Για το βιβλίο μίλησαν η κυρία Ελπίδα Φραγκοπούλου – Δικηγόρος, η Δρ. Βασιλική Ιωαννίδου – Βιολόγος και ο Δρ. Αθανάσιος Μελισσάρης – Επικ. Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η επιλεγμένη μουσική πριν και μετά την παρουσίαση και οι ομιλητές συγκίνησαν τους εκλεκτούς παρευρισκόμενους, ταξιδεύοντάς τους στην Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία, σε αρμονία με τη θεματολογία του βιβλίου. Εκτός προγράμματος μίλησε ο γνωστός δημοσιογράφος – λαογράφος Παναγιώτης Μυλωνάς. Ευχαριστίες απηύθυναν ο επικεφαλής των εκδόσεων Δίαυλος, κ. Μανόλης Δεληγιαννάκης και η συγγραφέας.

Έγινε αναφορά στις εξαιρετικές κριτικές που έχει αποσπάσει το βιβλίο, στο ενδιαφέρον που έχει υπάρξει για την εκδοσή του και από το εξωτερικό καθώς και στην κίνηση της συγγραφέως να προσφέρει από τα δικαιώματά της 0,50 € 
από κάθε αντίτυπο στο “Χαμόγελο του Παιδιού”. 
Το απαλό αεράκι του απογεύματος έδενε απόλυτα με την “Πνοή” του παρουσιαζόμενου μυθιστορήματος και έκανε ακόμη πιο ευχάριστη την ατμόσφαιρα. 

Το πάνελ των ομιλητών. Από αριστερά, Λίτσα Καποπούλου, Μανόλης Δεληγιαννάκης,
Ελπίδα Φραγκοπούλου, Βάσω Ιωαννίδου, Αθανάσιος Μελισσάρης
 
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση