‘Φώτης και Δομνίκη’.  Αθήνα –  Αίθουσα της Ένωσης Κρητών, Αγίας Βαρβάρας. Μάρτιος 2023

(Περιεχόμενο από το site της εφημερίδας ‘Προοδευτική’)  

Μία διαφορετική παρουσίαση βιβλίου βίωσαν εχθές το βράδυ οι δεκάδες βιβλιόφιλοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Κρητών, των εκδόσεων Ελκυστής και της συμπολίτισσάς μας συγγραφέως κ. Λίτσας Καποπούλου και αφορούσε το καινούργιο της βιβλίο “Φώτης και Δομνίκη”.

Στην ατμόσφαιρα υπήρχε κάτι ασυνήθιστο και όσα ειπώθηκαν από τους ομιλητές γιαυτό το βιβλίο, καθήλωσαν το ακροατήριο και η όλη εκδήλωση θύμιζε μυσταγωγία.

Εξαιρετικοί και γνώστες του βιβλίου και των ιστορικών δεδομένων καθήλωσαν με τον ποιοτικό τους λόγο τους παραβρισκόμενους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών κ. Παντελής Πρεντάκης ο οποίος καλωσόρισε όσους παραβρέθηκαν για να πάρει την σκυτάλη ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, συγγραφέας και ο ίδιος και ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην Ένωση Κρητών και την πολύχρονη ιστορία της.

Πριν ξεκινήσει το συντονισμό της εκδήλωσης, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πρόσφατης τραγωδίας στα Τέμπη.

Χαιρετισμό επίσης έδωσε και ο π. Πρόεδρος της Ένωσης κ. Στέλιος Τσισκάκης ο οποίος πάντα γίνεται δεκτός με αγάπη από τους πάντες.

Στη συνέχεια οι κ.κ. Φώτης Καραλής Πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας και ο κ. Βασίλης Παπακώστας Δικ. Λειτουργός, Λογοτέχνης, Συνθέτης και Κριτικός μίλησαν για το βιβλίο με ξεχωριστά και επαινετικά για τη συγγραφέα λόγια και για το περιεχόμενο του.

Για το βιβλίο της μίλησε και η ίδια η συγγραφέας αναφερόμενη πως αυτό γράφτηκε μετά από την προτροπή του κ. Καραλή και πως μέσα από καθημερινά στιγμιότυπα και μία αισθηματική ιστορία περνάνε αλήθειες ανείπωτες στο παρελθόν για τα Βουρλά της Μικράς Ασίας.

Παρόντες στην εκδήλωση, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Φράγκου, ο επικεφαλής της παράταξης “ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ” κ. Κωνσταντίνος Σαρόπουλος, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.

Σημειώνουμε πως η χθεσινή παρουσίαση βιβλίου ήταν από τις καλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στο χώρο της Ένωσης Κρητών.


‘Φώτης και Δομνίκη’. Αθήνα – Αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Φεβρουάριος 2023

Η πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου της Λίτσας Καποπούλου «Φώτης και Δομνίκη»-‘Αντάμα με τη Μοίρα στα Βουρλά της Μικράς Ασίας’ Εκδόσεις Ελκυστής , πραγματοποιήθηκε στις 2 .2.2023 στην ιστορική αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών . Έγινε σε κλίμα νοσταλγίας , ιστορικής μνήμης , αγάπης για την Ελλάδα και τον Πολιτισμό και έντονης συγκινησιακής φόρτισης. Παρευρέθηκαν πολιτικοί, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων , δικαστές, λογοτέχνες, νομικοί εκπαιδευτικοί, φίλοι, συγγενείς, γνωστοί. Όλοι εκλεκτοί και σημαντικοί. Ανάμεσά τους:
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακου Συμβουλίου Αττικής, Γιώργος Δημόπουλος, η Διδάκτωρ Ιστορίας και Βυζαντινολογιας ΕΚΠΑ Μαρία Λιακάκη. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Οικουμενικού Πατριαρχείου Μάκης Παπαδόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας Μένιος Διαμαντογιάννης, και τα μέλη του Δ.Σ. Χρυσάνθη Τσέλιου και Γιώργος Τρουπάκης, η εκδότρια –συγγραφέας Κάκαι Ξύδη,
ο Vaggelis Iosifidis , Φιλόλογος-Συγγραφέας εκ μέρους των Εκδόσεις Ελκυστής, η αρχαιοφύλακας Σταυρουλα Γαζουλη με τον σύζυγό της, ο δικηγόρος Δημήτρης Χριστόπουλος. 
Απηύθυναν χαιρετισμό:
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Γιώργος Δημόπουλος , ο οποίος σημείωσε τη χαρά του, που παρευρίσκεται στην εκδήλωση και τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής, που είμαστε όλοι μας αναδεικνύει την πολιτιστική ταυτότητα της Αττικής, όπως η συντήρηση στις στήλες του Ολυμπίου Διός, το Ωδείο, η Εθνική Πινακοθήκη, κ.ά. Αναφέρθηκε στο παρουσιαζόμενο βιβλίο και τη συγγραφέα καθώς και στην προσφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστας Καρούσος ,Λογοτέχνης, Εικαστικός, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της Μικρασίας και της μνήμης, στο βιβλίο και τη συγγραφέα.
Ομιλητές:
Καραλής Φώτης , Πρόεδρος Βουρλιωτών Μικράς Ασίας , ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό συγγραφής του βιβλίου και τη συνεργασία του με τη συγγραφέα, προς τιμήν του οποίου δόθηκε και το όνομα του κεντρικού ήρωα του βιβλίου, τη σπουδαιότητα των Βουρλών, την προσφορά των Βουρλιωτών και Μικρασιατών και τη σημασία του παρουσιαζόμενου βιβλίου.
Βασίλης Παπακώστας Δικαστικός Λειτουργός, Λογοτέχνης, Συνθέτης, Κριτικός , ο οποίος έκανε κριτική- αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου 
Λίτσα Καποπούλου Συγγραφέας, Δικ. Λειτουργός, που αναφέρθηκε στη συγγραφή του βιβλίου , το στόχο της ως συγγραφέας μέσω του βιβλίου αυτού και έκανε και πρόταση για νέες συναντήσεις με τους παρευρισκόμενους με αντικείμενο όχι μόνο παρουσίαση βιβλίου, αλλά και για την πορεία και τους σταθμούς ζωής τους, πρόταση που έγινε ευμενώς αποδεκτή από τους παρευρισκόμενους. Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην επιτυχία της εκδήλωσης αναφέροντας και στοιχεία για τους ομιλητές.  
Συντονιστής:
Ο Λογοτέχνης, Δημοσιογράφος Ιωάννης Παρασκευόπουλος, ο οποίος ρύθμισε άψογα τη ροή της εκδήλωσης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έκανε την παρουσίαση του κάθε ομιλούντος σύντομα , ενώ έκανε και τις δικές του καίριες παρεμβάσεις για το βιβλίο και την εξέλιξη της παρουσίασης.
Ο Βασίλης Παπακώστας με τη βοήθεια του γιου του Ηλία ερμήνευσε σε δική του σύνθεση τραγούδια σε ποίηση Λίτσας Καποπούλου σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.
Το βίντεο επιμελήθηκε η Ισμήνη Βούλγαρη, σύζυγος του Βασίλη Παπακώστα, ενώ τη φωτογραφική κάλυψη και ρεπορτάζ επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Σταύρος Δασκαλάκης. 

Βίντεο παρουσίασης

    

 


‘Φώτης και Δομνίκη’. Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 2022

Η Θεσσαλονίκη άνοιξε την αγκαλιά της και πορεύτηκε μαζί με το Φώτη και τη Δομνίκη νοερά αντάμα με τη Μοίρα στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και αλλού. Στις νέες εγκαταστάσεις του Εκδοτικου Οίκου “Ελκυστής” στην Καλαμαριά φιλοξενήθηκε η πρεμιέρα του νέου βιβλίου μου “Φώτης και Δομνίκη”-‘Αντάμα με τη Μοίρα στα Βουρλά της Μικράς Ασίας’. Έξοχη Ιστορική και λογοτεχνική ανάλυση από τον Γιώργο Μάνο, Συγγραφέα, Ιστορικό Ερευνητή. Ιδιαίτερα πνευματώδης και χιουμοριστικός σχολιασμός και απαγγελία από την Βασιλική Γκουντσίδου, Πανεπιστημιακό, Φυσικό, Μέλος της Δ.Ε. του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για το cyber buling. Εγκάρδιος χαιρετισμός από τον Λευτέρη Μουφτόγλου, Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Συγκινητικός ο λόγος του Μητροπολίτη Βουρλών (Βριούλων), κ.κ. Παντελεήμονα. Άψογες οικοδέσποινες η Κατερίνα Τσίρη  και Εφιάννα Τριαντόγλου, λόγω και της αιφνίδιας ασθένειας του Αχιλλέα Τριαντόγλου. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση. Κοντά μας ήταν και ο Νώντας Φαχαντίδης, Γιατρός, Καθηγητής Πανεπιστημίου, σύζυγος της πολυτάλαντης, αείμνηστης φίλης μου Άννας Τσιλιγκίρογλου Φαχαντίδου, Γιατρού, Καθηγήτριας Α.Π.Θ. Ζωγράφου. Το παρόν έδωσε και η εκλεκτή συγγραφέας Ελένη Βεζύρογλου .
Αξίζει να αναφέρω ότι παρευρέθηκαν και οι συμμαθήτριές μου από την Συναισθηματική Διαλεκτική Helen Graham , Μαρία Μπουφίδη, Πάσκουα Παρασκευοπούλου και Τασία Μπρέμπου. Η Αμαλία Λούπου  με καταγωγή από τα Βουρλά μας έφερε το λεύκωμα με φωτογραφίες και πληροφορίες των προγόνων της, που επιμελήθηκε η ίδια, που αρχίζει όπως το βιβλίο δηλ.”Μια φορά κι έναν καιρό…” και τελειώνει όπως περίπου το βιβλίο: “Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”! Αρκετοί από το κοινό κατέθεσαν τις δικές τους μνήμες, εμπειρίες, αναμνήσεις, συναισθήματα. Η ατμόσφαιρα είχε έντονη συγκίνηση, περηφάνια, ανακούφιση. Μας έλεγαν ότι δεν ήθελαν να τελειώσει η συζήτηση μας. Απόσπασαν την υπόσχεσή μας ότι θα επαναληφθεί στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση.
Ήταν όντως μια διαφορετική, μια αλλιώτικη βιβλιοπαρουσίαση.
Ίσως γιατί η θεματολογία αυτή συγκινεί και θα συγκινεί και ο Φώτης με την Δομνίκη αποδεικνύονται ικανοί ξεναγοί στο θρύλο και την ιστορία.
Ίσως γιατί στη Θεσσαλονίκη επικρατεί Μαγεία, όπως αναγράφεται στη στολισμένη πλατεία Αριστοτέλους.
Και ίσως : “κάποια μέρα θα θυμόμαστε αυτή τη μέρα ως ιστορική γιατί έκαναν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη ο Φώτης και η Δομνίκη”.
Ολόθερμες ευχαριστίες σε όλους , όσους με τη δική τους προσωπική συμβολή λάμπρυναν το απόγευμα της 9ης Δεκεμβρίου 2022. 

Λίτσα Καποπούλου, 13/12/2022